ALARM-project “De Huisvestingsdroom”

Wat

ALARM is het acroniem voor "Action pour le Logement Accessible aux Réfugiés à Molenbeek ". Het is onlangs omgedoopt tot "Actie voor het recht op huisvesting". Deze groep burgers, gesteund door het buurthuis Bonnevie, stelt de tekortkomingen van het Brusselse huisvestingsbeleid aan de kaak en vraagt om structurele oplossingen. In 2016 maakte de groep met de hulp van een professionele regisseur (Peter Snowdon) een fictiefilm: "Le Parti du rêve de logement".

Waarom

In 2001 nodigde het buurthuis Bonnevie een aantal gezinnen die een huis huren in grote moeilijkheden uit om vraagtekens te zetten bij de obstakels die hun toegang tot behoorlijke en betaalbare woningen in de weg staan. Dit gaf geboorte aan de ALARM-groep. Een betere kennis van hun huisvestingsrechten stelt hen in staat om dit recht te begrijpen en te verdedigen wanneer nodig en om hun familieleden te informeren. Na meer dan 15 jaar heeft de huisvestingssituatie van de meeste leden zich gestabiliseerd. Daarnaast hebben het lidmaatschap van de groep en hun activistisch engagement invloed op het zelfvertrouwen en het gevoel van eigenwaarde.

Waar

Brussel, in Molenbeek

Contact

ALARM – groupe de citoyens Maison de Quartier - Buurthuis Bonnevie Aurélia Van Gucht aurelia.vangucht@bonnevie40.be 02/410 76 31 www.bonnevie40.be